
Υπνική Άπνοια
Η Υπνική Άπνοια ή Αποφρακτική Υπνική Άπνοια είναι μια σοβαρή διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παύσεις στην αναπνοή ή περιόδους ρηχής αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ορισμένα σημάδια και συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας τακτικής οδοντιατρικής εξέτασης που υποδηλώνουν υπνική άπνοια είναι:
Μεγάλη γλώσσα (μακρογλωσσία).
Μικρή κάτω γνάθος (μικρογναθία) ή οπισθογναθία.
Διευρυμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις.
Τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός).
Ξηροστομία.
Έντονο ροχαλητό.
Αίσθημα πνιγμού κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Πρωινή κεφαλαλγία.
Υπερβολική ημερήσια υπνηλία.
Δυσκολία συγκέντρωσης.
Εάν ο οδοντίατρος υποψιαστεί υπνική άπνοια, θα παραπέμψει τον/την ασθενή σε ειδικό ύπνου για να υποβληθεί σε μελέτη ύπνου (πολυυπνογραφία), η οποία είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και τον καθορισμό της σοβαρότητας της άπνοιας.
Σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας υπνικής άπνοιας ο οδοντίατρος μπορεί να κατασκευάσει και να εφαρμόσει ενδοστοματικούς νάρθηκες (στοματικές συσκευές). Αυτοί οι νάρθηκες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να διατηρούν την κάτω γνάθο και/ή τη γλώσσα σε μια θέση που αποτρέπει την απόφραξη του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ενδοστοματικών ναρθήκων:
Νάρθηκες Προώθησης Κάτω Γνάθου (Mandibular Advancement Devices - MADs)
Αυτοί οι νάρθηκες ωθούν την κάτω γνάθο προς τα εμπρός, αυξάνοντας τον χώρο πίσω από τη γλώσσα και μειώνοντας την πιθανότητα απόφραξης.Συσκευές Διατήρησης Γλώσσας (Tongue Retaining Devices - TRDs)
Αυτές οι συσκευές κρατούν τη γλώσσα σε μια προωθημένη θέση για να αποφευχθεί η μετατόπισή της προς τα πίσω και η απόφραξη του αεραγωγού.
Ο οδοντίατρος παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της συσκευής και θα κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την άνεση και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Ο οδοντίατρος αποτελεί ένα σημαντικό μέλος της ομάδας υγείας για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας. Η ικανότητά του να αναγνωρίζει τα πρώιμα σημάδια και να προσφέρει αποτελεσματικές ενδοστοματικές λύσεις μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
